22.03.2024
Merhaba,
Bildiğiniz üzere canlıların yaşamlarına devam etmesi için suya ihtiyaçları var. Kullandığımız suyun temiz olması pek üzerinde durulmayan bir husus ama bu durum, sağlığımız açısından çok önemlidir. Bu yazıda, kirli suyun daha temiz hale getirilmesi yani zehirli madde ve bakterilerin yok edilmesi için kullanılan bazı yöntemleri anlatacağım.
İlk yöntemle başlayalım.
1. Damıtma Yöntemi
Temiz bir kabın içerisinde kaynatılan su buharının, ince ve uzun bir boru yardımıyla farklı bir kaba aktarılmasıyla başlayan damıtma işlemi sırasında su diğer kaba aktarılırken soğur ve tekrar sıvı hale dönüşür. Bu yöntemde vücudumuz için yararlı olan mineraller de yok olur. İşlemin sonunda saf su elde etmiş oluruz. Bu suyun içerisinde herhangi bir mineral kalmadığı için bu su içilebilir değildir.
2. Kaynatarak Arıtma
Suyun içerisindeki zararlı maddeleri temizlemenin bir diğer yolu ise suyu kaynatmaktır. Suyu 2 ya da 3 dakika boyunca kaynatarak içerisindeki bakteri ve mikroorganizmaları öldürmek mümkündür. Su kaynatıldığında suyun içerisindeki faydalı mineraller zarara uğramaz.
Fakat içme suyunu kaynatarak arıtıyorsanız dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Suyu çok uzun süre kaynatmak, suyun tadını bozar. Bu nedenle arıtmak için suyu kısa süreli kaynatmak önemlidir.
Uygun maliyetli olsa da özellikle su miktarı çoğaldığı zaman uzun süren bir işlemdir. Ayrıca suyun lezzetini değişikliğe uğratması da dezavantajları arasındadır.
3. Klorlama
Bu yöntemde suyun içerisinde bulunan zararlı mikroorganizmalar tümüyle temizlenebilir. Marketlerde satılan klor tabletleri ile klorlama kolayca yapılabilir. Aslında zararlı bir madde olduğu için, gereğinden fazla alındığı takdirde vücutta oluşabilecek çeşitli hastalıkların önünü açmaktadır.
Ayrıca klorun fazla kullanılması durumunda içme suyunda kötü kokular meydana gelebilir. Bu nedenle oranının iyi ayarlanması büyük önem arz eder. 19 litrelik bir damacana suyun içerisine atılmış 3 damla klor sağlıklı bir kullanım sağlar ve suyu temizlemeye de yardımcı olur.
4. Su Arıtma Cihazları
Su arıtma cihazları da en çok kullanılan yöntemlerden birisidir. Bu yöntemde filtre, şebeke borularından gelen zararlı organizma ve bileşenleri sudan ayırarak kirli suyu temizler. Yarı geçirgen zar yardımıyla ideal içme suyunu sunar.
5. Filtreleme
Filtrelemenin ana tercih sebebinin sunduğu kullanım kolaylığı olduğunu söyleyebiliriz. Su, dağıtım hattına bağlandıktan sonra aktif karbon ile suyu filtreleyen bu yöntemde suyun içerisinde bulunan zararlı maddeler yok olur. Filtrasyon yöntemi ile su temizleme işlemi diğer arıtma yollarına göre daha fazla madde kullanılarak yapılmaktadır. Bu nedenle uzun vadede maliyeti yüksektir. Son olarak filtreleme yönteminin virüslere karşı gerçekten etkili olmadığını da söyleyebiliriz.
Su ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için blog bölümümüzdeki diğer yazılarımızı okuyabilirsiniz.